Vertrouwen overheid versus mijn verantwoordelijkheid

Gisteren liep ik door de winkelstraat en op de markt in Assen. Wat een gezellige drukte, alsof alles weer normaal is. Eerlijk is eerlijk, dit deed me goed. Tegelijk wist ik dat dit niet zo is. Eergisteren kreeg ik al een melding dat ik voor mijn herhaling BHV op die locatie een toegangstest nodig heb. Vandaag wilde ik na het zeilen op een groot terras even een kop koffiedrinken, helaas. Ik moest een toegangstest hebben gedaan. Nu wil ik best af en toe zo’n test doen maar als ik doe wat ik zou willen, moet ik hem minstens meerdere keren per week laten afnemen. Dan toch maar vaccineren, ik kies hier toch immers zelf voor? Gisteren Mona Keijzer een berichtje getuurd dat ik het goed vond wat ze gedaan heeft. Niet dat ik overal achtersta maar in ieder geval iemand die durfde op te staan.

Laat ik beginnen dat ik respect wil hebben voor ieder zijn standpunt. Ook al weet ik dat ik dat niet van iedereen krijg, dat is lastig. Soms denk ik, ben ik dan zo eigenzinnig en eigenwijs of mag ik terecht wat terughoudend zijn als het om het vertrouwen gaat in de overheid?

Sinds de allereerste weken dat de corona in Nederland aan de orde was werd ik dagelijks, wekelijks geconfronteerd met toezeggingen van geen lockdown, geen mondkapjes, geen avondklok, geen drang voor vaccinatie. Er zou respect zijn voor een ieders keus, zie hoe er is om gegaan met demonstraties. Vanaf het allereerste begin was ik me bewust dat iedere keer de beloftes niet uit zouden komen. Dit in combinatie met alle tegenstrijdigheden die ik bij wetenschappers verneem, wat heeft mij doen besluiten mijn eigen verantwoordelijkheid te nemen. Om een groter risico te nemen m.b.t corona door me niet te laten vaccineren. Mijn verantwoordelijkheid naar God is groter dan naar de overheid en mijn naasten. Nu doet iedereen of je melaats en erg egoïstisch bent als je deze keus maakt. Ja en als ik ziek word heb ik nog steeds recht op gezondheidszorg. Rokers of anderen ongezond levenden dwingen we toch ook niet.

Ergens hoop ik dat mijn vermoeden en inzicht niet klopt, dat ik het allemaal heb overdreven en te achterdochtig ben. Dat over een half jaar blijkt dat de nawerking van de vaccins geen problemen geeft en dat alles weer gewoon wordt. Macht en manipulatie verdwenen en de minister zich weer meer aan zijn woord weet te houden. Diep van binnen weet ik dat mijn hoop waarschijnlijk niet uit zal komen en dat we moeilijke tijden tegemoet gaan zien. Als we ervoor open staan is dit ook in Gods woord te lezen. Gelukkig is God en zijn woord trouw en mogen we de toekomst toch vol vertrouwen ingaan.

Gerhard v. H.